Matthew Walker - Proč spíme

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč vlastně spíme? Jaké benefity nám spánek přináší a co nám hrozí, když nebudeme spát dostatečně? Matthew Walker na základě dlouholetých výzkumů zpracovává téma spánku a snaží se ho přiblížit obyčejným lidem prostřednictvím srozumitelných příkladů a vysvětlení. Publikace je v mnoha ohledech nesmírně zajímavá a poučná, zároveň je však místy až přehnaně apelativní.

Matthew Walker je předním odborníkem na výzkum spánku, krom toho je také profesorem neurovědy a psychologie. Ve své popularizační knize Proč spíme pracuje s premisou, že všichni trpíme spánkovou deprivací, a tento svůj názor podkládá vědeckými fakty. Kniha však zároveň odpovídá i na otázky týkající se spánku jako takového - jeho fází, jeho proměn nebo vlivů, které jej mohou narušit. Walker veškeré své hypotézy potvrzuje dlouhodobým výzkumem a dokumentuje konkrétními experimenty. Celé to má přitom jediný důvod - dokázat nám, že spíme málo a špatně.

Kniha je rozdělena do čtyř částí, z nichž každá se věnuje problematice spánku z trochu jiného úhlu. První část se týká spánku jako takového, našeho cirkadiánního rytmu, usínání a nejrůznějších faktorů, které mohou náš spánek ovlivnit. Walker vysvětluje například funkci melatoninu, či způsoby, jakými naše usínání narušuje kofein, vysvětluje REM a NREM fáze spánku a demonstruje proces spaní na různých živočišných druzích. V části druhé se snaží zodpovědět otázku, proč bychom vůbec měli spát, naráží na nejrůznější rizika spojená se spánkovou deprivací a její celkové dopady na náš organismus. Třetí část se zaměřuje na proces spánku a zejména snění a rovněž se snaží postihnout jeho význam pro náš zdravý vývoj. Závěrečná čtvrtá část je věnována spánkovým poruchám, faktorům narušujícím náš spánek a důvodům, proč bychom měli spát víc a lépe.

Kniha je členěna do jednotlivých tematických celků, které se nejrůznějším způsobem prolínají a doplňují. Autor se v textu průběžně vrací k již dříve uvedeným informacím a blíže je rozvádí, nebo si naopak už předem připravuje půdu pro podrobnější analýzu nějaké problematiky. Je dobře, že pro Walkera je otázka, proč spíme, spíše zastřešujícím tématem, pod nějž se dají skrýt všechna dostupná fakta o spánku jako takovém. V některých případech navíc autor otevřeně přiznává, že k podrobnější analýze mu schází data, případně že problém je stále předmětem vědeckého zkoumání. Nesnaží se příliš fabulovat a v případě, že k tomu přeci jen dochází, tuto skutečnost předem zmíní. Celá práce díky tomu působí seriózně, byť občas trochu schází propracovanější ozdrojování. Jako by si autor vyzobal z výzkumu o spánku jenom ta fakta, která potvrzují jeho hypotézy, a informace, které je vyvracejí, naopak raději vůbec nezmínil.

Autor má velmi čtivý styl a veškeré informace podává srozumitelnou, přístupnou formou. Jeho kniha je vysloveně popularizační, proto nemá čtenáře odradit nesrozumitelnými frázemi ani komplikovanými vědeckými termíny. Text je však místy zbytečně apelativní. Walker je zcela zjevně zděšen stavem naší spánkově deprivované společnosti, proto se čtenáře snaží uváděním všemožných odstrašujících příkladů přimět k tomu, aby spánku věnoval více času. Hypotéza o prospěšnosti spánku pro lidský organismus je nezpochybnitelná, místy skoro moralistní tón blahosklonně vysvětlující, jak všichni předčasně zemřeme, pokud nebudeme spát lépe, je však spíše odrazující a přiznávám, že v určité chvíli už mi začínal jít vyloženě na nervy. Autorova vize světa, v němž všechno bude uzpůsobeno tomu, aby lidé mohli zdravěji spát, je pak spíše úsměvná.

Matthew Walker je bezpochyby odborník, který dané problematice velmi dobře rozumí. Navíc se mu daří podat fakta v ucelených tematických okruzích, které je možné pročítat nezávisle na sobě či na přeskáčku zcela podle vašeho zájmu. Kniha Proč spíme shrnuje všechna dostupná fakta o spánku, která mají vědci k dispozici, vysvětluje jeho rozličné funkce a dopady na lidský organismus a stejně tak varuje před negativními důsledky nedostatečného spánku. V tomto ohledu je kniha místy až přehnaně apelativní a vyvolává ve čtenáři dojem, že už by se nejspíš nikdy neměl napít kávy nebo si dát sklenku vína, jinak to bude mít devastující následky. Celá práce je v jistém ohledu tendenční, protože autor si dává záležet, aby zmiňoval pouze ty výzkumy, které podporují jeho hypotézy, navíc často bez uvedení zdroje. Zajímá-li vás spánek, určitě si knihu přečtěte, jelikož předkládá ucelenou formou řadu zajímavých informací, apelativní tón však berte s rezervou. Pokud by to s námi bylo tak špatné, jak se autor snaží naznačit, pak by většina z nás už nejspíš byla po smrti nebo měla minimálně na kahánku.

Žádné komentáře:

Okomentovat