Alenka v říši divů

Hudba: Vašo Patejdl
Texty: Kateřina Pixová
Scénář: Jan Pixa, Jana Pixová

Premiéra: 8. 9. 2022
Uvádění: Hudební divadlo Karlín

Režie: Matěj Balcar

Obsazení (tučně zhlédnuté alternace)
Alenka - Kateřina Pixa Průšová, Anna Slováčková
Malá Alenka - Helena Nádobová, Nikola Machová
Šklíba - Ines Ben Ahmed, Ivana Korolová
Bílá královna / Máma Alenky - Michaela Kuklová, Michaela Nosková
Bílá králík / Otec Alenky - Ernesto Čekan
Kloboučník / Ferda - Filip Hořejší
Zajíc Březňák - Mikuláš Matoušek, Otto Dušek
Srdcová královna - Michaela Zemánková, Michaela Dittrichová
Houseňák - David Bouša, Martin Schreiner
Černá královna - Jana Zenáhlíková, Michaela Nosková
Bublifuk - Richard Pekárek, Lukáš Adam
Bublifík - Richard Pekárek, Josef Fečo
Pokus / Bílý rytíř - Jan Vlas
Paželv - Petr Macháček
Valibuk - David Bouša, Petr Šudoma
Hokus / Černý rytíř - Radek Raděj, Valentýn Pokorný
Posel - Ondřej Stupka
Lilie Lída - Elin Herbeck, Dominika Pješčáková
Kat - Radek Fišer, Jiří Federhans
Plžka - Sofie Tothová, Anna Dolečková

Délka představení: 2 h 30

Muzikály pro děti se u nás v posledních letech stávají čím dál populárnějšími, protože jak nám dokazují nejen pohádky studia Disney, děti milují formáty, v nichž se tančí a zpívá. Alenka v říši divů je kompromisem mezi tím, co si žádá dětský divák a co je ochotný snést jeho dospělý doprovod, takže ve výsledku to má celou řadu much, ale pořád ještě jde o relativně koukatelnou podívanou.

Alenka je puberťačka, která má oslavit šestnáctiny a která nesnáší svůj život, protože má pocit, že všechno v něm je špatně. Připadá si zbytečná, ošklivá a netalentovaná, a navíc se neustále snaží získat pozornost rodičů, pro které je vzduch. Zastání bohužel nemá ani u kamarádů, kteří ji neustále popichují a posmívají se jí, protože jejím nejoblíbenějším příběhem je Alenka v říši divů. Dívka si zoufá, když se stane něco zvláštního a nečekaného - v jejím pokoji se zjeví jiná Alenka, ta z její oblíbené knížky, a vezme ji s sebou do pohádkové říše plné nejrůznějších překvapení a podivných bytostí.

Pokud znáte příběh Carrollovy knížky, pak si nejspíš dovedete představit, jakým směrem se muzikál odvíjí. Obě Alenky se potulují po říši divů, seznamují se s jejími obyvateli a do toho se čas od času objeví Srdcová královna toužící ovládnout celý svět a neštítící se žádného zla nebo zvrácenosti. Každá zastávka, kterou si dívky udělají, má nicméně svůj důvod, protože má Alenku něco nového naučit a přesvědčit ji o její vlastní hodnotě. Tvůrci se velmi snaží, aby předali nějaké poselství, a to tak, až to působí násilně. Je však otázkou, nakolik si toho dětské publikum všimne a nakolik pro něj obsah pronášených slov zůstane pouze jakýmsi podprahovým sdělením.

Hudba Vašo Patejdla je melodická, ale nikterak složitá. Autor sází především na chytlavost jednotlivých písní a podtržení atmosféry konkrétních scén, nedá se tady nicméně mluvit o nějaké hluboké prokomponovanosti, jelikož hudební motivy se vesměs nevrací a co kus, to originál. Skladatel si nicméně dobře pohrál s celkovým temporytmem, jelikož se pravidelně střídají rychlejší skladby s těmi pomalejšími a rozjuchanost a hravost jedněch je nahrazována vážností druhých. Texty Kristýny Pixové jsou zpěvné, byť občas náročné na frázování, a i když jsou s ohledem na cílového diváka vcelku jednoduché, nedá se o nich říct, že by byly banální. Tvůrci se viditelně snaží do každé písně vnést nějaký, třeba i jen drobný přesah, aby nešlo o prázdné rýmování, ale text s poselstvím. Jak už ale bylo zmíněno výše, těžko říct, nakolik to dětské ucho dokáže rozklíčovat.

Přestože hudba i texty jsou na poslech příjemné, příběh sám trochu pokulhává. Ano, je to Alenka v říši divů, ale přesto by nezaškodil dramaturgický zásah, který by děj trochu učesal a dal mu větší spád i vyváženější tempo a správně vystupňované napětí. Jak je příběh posazen teď, se totiž vlastně po většinu času nic neděje. Alenka chodí sem a tam, pořád si zoufá, jak není dost dobrá, naráží na jednu bizarní postavičku vedle druhé a najednou dojde na konfrontaci se Srdcovou královnou, rychlý souboj a uspěchaný konec. Je to škoda, protože muzikál má rozhodně větší potenciál, který tak zůstává nevyužit.

Na čem se na rozdíl od propracovaného děje rozhodně nešetřilo, je výprava. Scénografie je sice poměrně jednoduchá, ovšem kostýmy skutečně evokují lehce bizarní pohádkovou říši, v níž se může stát naprosto cokoliv, a velmi povedené jsou především nejrůznější trikové efekty. Postavy totiž dost často mizí a zjevují se na nových a zcela nečekaných místech, aniž by divák odhalil, jak k přesunu vlastně došlo. Kouzelnost celé podívané a světa tak nabývá úplně jiný rozměr.

Herecké výkony jsou vesměs vyrovnané, všechny se však nesou na stejné vlně a nijak extrémně nevybočují. Paradoxně snad nejméně zajímavá je Alenka Kateřiny Pixa Průšové, jejíž projev je ukňouraný a unylý a divák tak celou dobu marně přemýšlí, proč by jí měl fandit, když se vlastně jen neustále podceňuje a utíká. Kdo naopak zaujme okamžitě, je Filip Hořejš jako Kloboučník, který srší vtipem, je ho všude plno a každým svým pohybem i gestem dává najevo, kdo je pánem situace i celého jeviště. Stejně tak zaujme Michaela Zemánková coby Srdcová královna, která svým projevem připomíná rozmazlené děcko usilující o cizí hračku, nicméně její frackovitost k charakteru role sedí a baví.

Alenka v říši divů patří k muzikálům, které mají značný potenciál, byť celkové zpracování poněkud selhalo. Tvůrci se snažili stvořit dílo s přesahem a do určité míry se jim to daří, byť mravokárnost a poučnost jde občas na úkor zábavnosti a logicky, dramaticky vystavěného děje. Díky chytlavým melodiím, velkorysé výpravě a především dobře provedeným trikům si však zejména děti přijdou na své a dospělí se přinejmenším neunudí k smrti, takže coby podívaná pro celou rodinu muzikál s klidem obstojí.

Žádné komentáře:

Okomentovat