Sweeney Todd

Hudba a tety písní: Stephen Sondheim
Libreto: Hugh Wheeler
Překlad: Hana Nováková

Premiéra: 27. 1. 2018
Uvádění: Divadlo J. K. Tyla Plzeň

Režie: Lumír Olšovský

Obsazení
Sweeney Todd - Jozef Hruškoci
Paní Lovettová - Stanislava Topinková Fořtová
Anthony Hope - Adam Rezner / Pavel Režný
Johanna - Kateřina Chrenková
Tobias Ragg - Pavel Klimenda
Soudce Turpin - Radek Antonín Shejbal
Biřic Bamford - Lukáš Ondruš
Žebračka - Lucie Dolejšková
Adolfo Pirelli - Ondřej Černý
Jonas Fogg - Roman Krebs

Délka představení: 2 h 50

Londýnem se nese legenda o lazebníkovi, jehož krámku je lepší se vyhnout. Poskytuje sice prvotřídní služby, zároveň však žádnému ze zákazníků nemůže garantovat, že jeho péči přežije. Jmenuje se Sweeney Todd a žije pro jediný cíl - pomstít se těm, kdo na něm v minulosti spáchali bezpráví.

Sondheimův dnes už klasický muzikál zatím není na českých jevištích příliš zdomácnělý a v Plzni se jedná o první české uvedení, nepočítáme-li nastudování brněnské JAMU. Inscenace je to velmi atmosférická a poutavá a dovede diváka vtáhnout tím spíš, že se uvádí na malé scéně a rozdíl mezi jevištěm a hledištěm se tím v podstatě stírá. Aktéři totiž diváky do značné míry berou do hry a umožňují jim stát se součástí dění.

O český překlad se postarala Hana Nováková a podařilo se jí to na výbornou. Její přebásnění plně respektuje rytmiku originálu, je velmi zpěvné, a navíc i lexikologicky nápadité. Překladatelka se nebojí ani komplikovanějších větných staveb nebo neobvyklých kombinací slov, naprosto přesně však ví, co jimi chce říct, takže texty dávají smysl a zároveň zaujmou svou neotřelostí. Muzikál stojí na několika silných hudebních motivech s různými textovými variacemi, které umocňují celkovou prokomponovanost. Řada písní je velmi náročných textově i hudebně, protože vedle duetů jsou zde časté i tercety či sborové pasáže podpořené sólisty. Inscenace je nicméně extrémně dobře zvládnutá i pokud jde o aranžmá, hudební nastudování a nazvučení, jelikož na scéně je živý orchestr, který však nezastiňuje interprety ani neubírá jejich projevu na srozumitelnosti. 

Tvůrci se rozhodli celou inscenaci stylizovat do zrůdného mrtvolného panoptika. Takřka všechny postavy, které se míhají na scéně, mají vzhled nebožtíků uprchlých z rakve, v lepším případě choromyslných na útěku z blázince. Občas to celé připomíná černou grotesku, jindy přehlídku hnusu a lidského utrpení čišící bezútěšností. Stylizace je nicméně důsledná a přes celkovou ponurost divácky atraktivní.

Tahouny představení jsou Jozef Hruškoci a Stanislava Topinková Fořtová v hlavních rolích Sweeneyho Todda a Paní Lovettové, zároveň však v případě tohoto muzikálu hraje podstatnou roli i celý zbytek ansámblu, protože žádná role není bezvýznamná a každá má své pevné místo. Hruškociho Sweeney je v podstatě bezemoční maniak poháněný čistě pomstou. Nemá svědomí, jedná zcela bez skrupulí a nezáleží mu na tom, kolik mrtvol za sebou při cestě k cíli zanechá. Po scéně se pohybuje pomalu a vláčně a jeho gesta v sobě mají hlubokou promyšlenost, jako by si v každém momentě přesně uvědomoval, co dělá a proč. Ztratí-li však svůj klid, mění se v běsnícího démona, který nehledí vpravo ani vlevo a prostě jenom jedná. Stanislava Topinková Fořtová coby paní Lovettová je především protřelá manipulátorka, která se dovede tvářit jako anděl a vést sladké řeči, ale přitom držet nůž, kterým svou oběť zvolna porcuje zaživa. Snaží se přesvědčit ostatní a snad i sama sebe, že má nad věcmi kontrolu, i když je to spíš její způsob, jak se uklidnit a zamaskovat nejistotu.

Z dalších rolí rozhodně zaujme Pavel Klimenda jako Tobias, který se tváří, že neumí do pěti počítat, a na první pohled je to ukázkový hňup vděčný za každé vlídné slovo, zároveň se však nenechá opíjet rohlíkem donekonečna a mívá záblesky jasnozřivosti. Slušný komediální potenciál má taky Lukáš Ondruš jako Biřic Bamford, který se vždy a za všech okolností snaží mít navrch, a především se zařídit tak, aby to bylo co nejvýhodnější pro něj. Z obličeje mu ani na chvíli nemizí pohrdavý, lehce arogantní výraz a z celého jeho postoje vyzařuje samolibá spokojenost se sebou samým, takže nejen hlavní hrdina, ale i divák by mu nejradši jednu vlepil, jen aby ho vyvedl z míry.

Plzeňský Sweeney Todd je muzikál, který se pyšní velmi silnou atmosférou a propracovanou koncepcí. Na jednu stranu je zobrazením všeho hnusu a bídy viktoriánského Londýna, na druhou je velmi poutavým vyprávěním o podobách lidského neštěstí, ale i o lásce a naději. V kombinaci s nádhernou hudbou a skvělými hereckými výkony je to inscenace, kterou se vyplatí vidět klidně i víckrát.

1 komentář:

  1. O tomhle muzikálu jsem neslyšela. Ale podle vyprávění vypadá zajímavě. Možná by se mi mohl líbit.

    OdpovědětVymazat