Jak se vám líbí

Autor: William Shakespeare
Překlad: Jiří Josek

Premiéra: 17. 6. 2023
Uvádění: Divadlo ABC

Režie: Enikö Eszenyi

Obsazení
Rosalinda - Renáta Matějíčková
Orlando - Radek Melša
Vévoda žijící v exilu / Frederic, jeho bratr - Radim Kalvoda
Jacques - Milan Kačmarčík
Brus, dvorský šašek - Viktor Dvořák
Amiens / William - Tomáš Milostný
Le Beau, dvořan vévody Frederica - Zdeněk Vencl
Célie, Fredericova dcera - Sára Affašová
Oliver - Aleš Bílík
Adam, sluha z domu Olivera - Eva Salzmannová
Corin, pastýř - Stanislav Lehký
Silvius, pastýř - Tomáš Krutina
Fébé, pastýřka - Lucie Ducháčková
Oliver Kaziprelát, vikář / Šlechtic - Hanuš Bor
Audrey, venkovské děvče - Diana Komisarenko
Zpěvák - Orest Pastukh
Charles, zápasník - Roman Dvořák

Délka představení: 2 h 45

Komedie Jak se vám líbí je údajně nejromantičtější Shakespearovou hrou a vzhledem k inspiraci ve své době populární pastorálou to tak nejspíš bude. Příběh plný záměn a převleků zasazený do idylického prostředí Ardenského lesa ukazuje lásku v nejrůznějších podobách, v ABC se navíc tvůrci rozhodli přidat další rovinu s lehce ekologickým podtextem. Problém je, že většina věcí jako by v rámci inscenace nepřekročila rovinu nápadu a celek proto působí poněkud nehotově a neukotveně.

Pod režií je podepsaná úspěšná maďarská režisérka Enikö Eszényi, která chce Shakespeara ukázat tak, jak ho vidí ona a se svou vlastní svébytnou poetikou. Na tom pochopitelně není nic špatně, pracují tak všichni režiséři, problém je, že její režie jako by postrádala celkovou vizi nebo možná spíš inscenace působí lehce nekoncepčně. Hraje si s řadou nápadů, spoustu toho nadhazuje, ale nic, jako by nedotáhla do konce. Nepomáhá ani fakt, že tvůrci příliš nekrátili, Shakespearův text si berou v jeho plné podobě a neškrtají, čímž se ještě víc rozplizává potenciální téma. Nedá se totiž říct, že by se tvůrci rozhodli cokoliv výrazněji akcentovat, na jevišti jako by všechno mělo stejnou váhu. Není tak úplně jasné, o čem se vlastně hraje. Ano, je to o lásce a o návratu k přírodě, schází však aktualizační moment, u něhož by divák pochopil, proč byl právě tenhle kus zařazen na repertoár.

Inscenace je barevná a křiklavá, někdy až na hranici nevkusu, zároveň však vizuálně neukotvená. Scéna pracuje spíše s náznakem, její dominantou jsou nejprve skleněné stěny dělící jeviště na přední a zadní část a jakýsi bazének, ovšem bez vody, následně masivní objekt zastupující skálu, jeskyni nebo prostě jenom les podle aktuální potřeby. Prostředí je dokreslováno projekcemi a zvoleným svícením. Kostýmy jsou každý pes jiná ves a příliš k sobě neladí. Vedle sebe se objevují hedvábné šaty doplněné kolečkovými bruslemi, které oblékají představitelky Rosalindy a Célie, Orlando má přes kalhoty jakousi kiltu podobnou koženou sukni, jeho sluha Adam nosí frak, šašek má na sobě křiklavě rudou záchranářskou vestičku a la Pobřežní hlídka... Dohromady je to jeden velký chaos a vlastně vůbec není jasné, podle jakého klíče jsou jednotlivé postavy oblékány.

Výše zmíněný vizuální chaos hodně napovídá o vyznění celé inscenace - je to zmatek. Tvůrci se rozhodli akcentovat hudebnost dramatu, jelikož už Shakespeare vepsal do Jak se vám líbí několik písní. Ty jsou zachovány a zhudebněny, přibyly k nim však další zpívané pasáže. Problém je, že ani u nich není jasné, podle jakého klíče jsou vlastně určovány, pomineme-li skutečnost, že jsou téměř výhradně Orlanda. Zatímco v první půli představení však má několik zpívaných monologů, po přestávce už se drží čistě v činoherních rozměrech své role. Nápad pojmout inscenaci více muzikálově a zhudebnit ji je i s ohledem na původní text velmi dobrý, bohužel však v celkovém kontextu působí nedotaženě. Problematický je navíc i celkový temporytmus. Zatímco první polovina ubíhá vcelku svižně, herci se snadno dostávají do tempa a jejich dialogy mají švih, ve druhé jako by inscenace ztrácela dech. Herci najednou působí nejistě, jejich vzájemné interakce ztrácí svou bezprostřednost a místy to působí, že na scéně trochu tápou. Neplatí to beze zbytku, přesto je druhá polovina až únavně utahaná.

I přes celkovou neukotvenost zaujmou herecké výkony. Nejvíc prostoru tady dostávají mladí, jelikož do hlavních rolí byli obsazeni Radek Melša a Renáta Matějíčková. Melša je už od pohledu typem romantického milovníka, který by své milé snesl modré z nebe. Jeho Orlando je však zároveň i sarkastickým bojovníkem za vlastní práva a spravedlivým obráncem hodnot. Navíc má silný hlas s příjemnou barvou, takže zpívané pasáže jsou v jeho podání nejen příjemné na poslech, ale také herecky výborně prožité. Melša jednoduše nezapře muzikálovou průpravu. Renáta Matějíčková coby Rosalinda dovede výborně střídat polohy, takže je jemnou a ušlechtilou dámou, jíž však nechybí ostrý hrot, stejně jako lehce spratkovským Ganimédem, jemuž nic není svaté a svou drzostí přivádí druhé k šílenství. Pozornost upoutá také Célie Sáry Affašové, která je pro Rosalindu hlasem svědomí. Má v sobě ženskou jemnost a dívčí rozvernost, dovede být diblíkem, který svou přítelkyni provokuje a pokouší, zároveň však neváhá přispěchat na pomoc a zachránit situaci, je-li to potřeba. Především vynikajícím přednesem podtrženým umírněnou hereckou akcí zaujmou Viktor Dvořák a Eva Salzmannová. Dvořákův Šašek je striktně racionální, lehce sarkastický komentátor okolního dění, který dovede svými žerty pobavit i sám sebe, zároveň však působí, jako by ho nebetyčná blbost všech ostatních otravovala a sloužila pouze jako látka k jeho šprýmům. Eva Salzmannová coby Orlandův sluha Adam má v podstatě minimální prostor, přesto si dokáže ukrást jeviště pro sebe a přimět diváky, aby jí během jejího monologu v závěru prvního dějství viseli na rtech.

Jak se vám líbí je inscenace, která má své klady i zápory. Uznání si rozhodně zaslouží herecké výkony, byť někteří herci zaujmou více než jiní. Tahounem je bezpochyby Radek Melša v roli Orlanda, stejně tak Viktor Dvořák coby Šašek, z ženských postav pak Renáta Matějíčková a Sára Affašová jako Rosalinda, respektive Célie. Problémem je nicméně celková nekoncepčnost. Inscenace má celou řadu zajímavých nápadů, spousta jich však není dotažená do konce, takže výsledek působí jako pouze lehce strukturovaný chaos. Navíc není inscenace co do tempa příliš vyrovnaná, takže zatímco první polovina příjemně plyne, ta druhá se vpřed pouze šourá. Divácký potenciál ale Jak se vám líbí rozhodně má a zejména mladší diváci by mohli inscenaci ocenit.

Žádné komentáře:

Okomentovat