Alice Oseman - Heartstopper Vol. 2

Charlie našel v Nickovi skvělého přítele, do kterého se trochu nedopatřením zamiloval. To by ale nebylo to nejhorší, každé okouzlení, je-li neopětované, přece časem přejde. Ti dva se však políbili a Charlie teď netuší, na čem je a jestli tím jediným momentem nezničil všechno, co si do té doby s Nickem vybudovali.

Charlie nikdy nepatřil k populárním dětem a myšlenka, že by na něm někomu z nich mohlo záležet, je pro něj úplně nová. O Nickovi si navíc vždycky myslel, že je na holky, tudíž si není jistý, co čekat. Nick se sice chová jako víc než přítel, třeba tím však nic nemyslí. Když ale dojde na lámání chleba, Charlie nemůže odolat touze alespoň nezkusit, jak na tom jsou. Téměř okamžitě však začne svého rozhodnutí litovat, protože by se z něj taky mohl vyklubat pořádný průšvih.

Nick sám se cítí zmatený. Uvědomuje si, že s Charliem jsou víc než kamarádi, a líbí se mu ho líbat, zároveň však do téhle chvíle neměl důvod zpochybňovat svoji identitu. Vždycky se mu líbily holky, takže ho nenapadlo, že by to mohl mít s kluky stejně. Vyrovnat se s tím, že s největší pravděpodobností nebude heterosexuál, a přijít na to, kým ve skutečnosti je, dá spoustu práce, ta těžší část však má ještě přijít. Jakmile totiž Nick přestane o vlastní orientaci pochybovat, bude s ní muset seznámit i okolí. A kdo ví, jak ostatní zareagují.

Komiks velmi pěkně zpracovává téma pátrání po vlastní identitě a nástrahy, kterým dospívající v souvislosti s ní čelí. Ani jeden z hrdinů nemá problém s tím, že nezapadá do škatulky heterosexuál, spíše se snaží pochopit, kým vlastně jsou, aby našli sami sebe. Celkové vyznění je velmi pozitivní, jelikož autorka se soustředí primárně na zachycení dospívání a prvních vztahů, dělá to však se vší vážností a bez jakékoliv bagatelizace. Příběh má díky tomu velmi příjemnou, hřejivou atmosféru, ale nepůsobí ploše ani banálně.

Kresba je jednoduchá, založená na výrazných liniích a jistém zjednodušení, které však nebrání vystižení vztahů ani emocí. Komiks je černobílý, tudíž autorka sama sebe omezuje ve vyjádření absencí barev, příběhu, charakterům ani celkovému vyznění to však nijak neškodí. V rámci kresby dochází k určitému zjednodušení, autorka však dobře pracuje se zachycením mimiky i gest, takže příběh je snadno pochopitelný i přes úsporné množství textu, který se omezuje na dialogy a citoslovce.

Heartstopper Vol. 2 přímo navazuje na předchozí svazek a pokračuje v příběhu Nicka a Charlieho tam, kde skončil. Vyprávění má opět extrémně pozitivní atmosféru a zachycuje citlivě a s pochopením, nikoli však banálně, problematiku dospívání a s ním souvisejícího hledání identity. Komiks má navíc příjemnou grafickou podobu, která se dobře čte a zároveň dostatečně podněcuje imaginaci. Jde tedy o velmi odpočinkové, ale přesto tematicky hodnotné čtení.

Žádné komentáře:

Okomentovat