Alice Oseman - Heartstopper

Dospívání je pekelně těžké. Zvlášť když mezi své vrstevníky tak úplně nezapadáte. Charlie je jediný otevřeně přiznaný gay na celé jejich škole a prošel si kvůli tomu peklem. Věří však, že s novým pololetím by se to mohlo zlepšit, a nejspíš nebude tak daleko od pravdy.

Charlie se po Vánocích vrací do školy a doufá, že jeho pobyt tam bude příjemnější než v minulém pololetí. Když se totiž nějakým způsobem provalilo, že je gay, skupina oblíbených spolužáků, primárně sportovců, ho začala šikanovat. Charlie chce věřit, že situace už se uklidnila, a nic jiného mu vlastně ani nezbývá, protože do školy chodit musí. Zásadní změna ho čeká už první den, jelikož v rámci třídnických hodin dojde ke spojení dvou ročníků a Charlie je posazen vedle Nicka, hvězdy školního ragbyového týmu.

Nick patří k oblíbeným studentům a přátelí se s lidmi, kteří Charlieho v předchozím pololetí šikanovali. On sám se však chová mile a zdá se, že se chce s Charliem přátelit, dokonce ho přizve do ragbyového týmu. Ten souhlasí, přestože ho k tomu vede primárně touha být Nickovi nablízku. Povedlo se mu do něj totiž zakoukat, a i když tohle vzplanutí považuje za beznadějné, nedokáže se ho vzdát.

Příběh sám o sobě je vcelku banální. Sledujeme osudy dvou dospívajících kluků, mezi nimiž se rodí přátelství, díky němuž si začnou uvědomovat spoustu věcí o sobě samých. Autorka se rozhodla použít jako hlavní téma LGBTQ+ problematiku, zpracovává ji nicméně velmi pozitivním způsobem. Jednotlivé postavy se snaží vyrovnat se svou identitou, nemají s ní však vyloženě problém ani ji neodmítají, a stejně tak jejich omezená bublina přátel je přijímá v úplnosti a bez předsudků. Přesto není příběh striktně pozitivní a objevují se v něm i problémy, jimž musí hrdinové čelit. Homofobie nebo šikana jsou v příběhu přítomné, nejde však primárně o ně, jako spíš o zobrazení jakési středoškolské normálnosti.

Kresba je poměrně jednoduchá, černobílá a založená na výrazných obrysových liniích. Je zjednodušená bez detailního propracování, neschází jí však vtip ani osobitost bez jakéhokoliv karikování. Autorka toho poměrně hodně vyjadřuje už kresbou samotnou, jednotlivé obrázky dobře vystihují emoce nebo atmosféru, případně kombinaci obojího. Komiks není čistě kreslený a je doplněný textem, ten se však omezuje na dialogy, výjimečně citoslovce a není doplněn žádným výraznějším vyprávěním nebo popisem. Jazyk hodně odpovídá mluvenému, včetně nejrůznějších zkratek nebo idiomů.

Heartstopper je extrémně milá oddechovka, která zaujme pozitivně laděným příběhem i jednoduchou, ale osobitou a propracovanou kresbou. Vzhledem k tomu, že jde o komiks, je příběh vyprávěn nejen textem, ale už samotným vizuálem, jenž velmi dobře odráží celkovou atmosféru. Hledáte-li proto odpočinkové, pozitivně laděné čtení, které navíc není jazykově nijak složité (a nevyžaduje pokročilou znalost angličtiny) s tímhle komiksem nešlápnete vedle.

Žádné komentáře:

Okomentovat