Můj rok 2023

Máme za sebou další rok. Člověku se ani nechce věřit, že to uteklo tak rychle. Jsme bohatší o spoustu nových zážitků i zkušeností, ne všechno se možná úplně povedlo, ale všechno stálo za to. A přichází čas bilancovat. Jaký pro mě byl rok 2023?

Dalo by se říct, že rok 2023 se nesl ve znamení nových začátků, životních změn a hledání toho správného životního směru. Zatím nedokážu říct, jak moc se na mně všechny ty věci podepsaly, to ukáže teprve čas, ale za všechno, to krásné i to horší, jsem vděčná. Protože díky tomu všemu můj život nepřestává být pestrý a plný zážitků. A teď už pojďme zmínit pár zásadních okamžiků uplynulého roku.

  • Nastoupila jsem do nové práce a už druhý rok po sobě tak musela v lednu někde znova začínat. Po televizi přišlo na řadu moje milované divadlo a já se stala součástí PR oddělení Městských divadel pražských, tedy místa, na které mám jen ty nejkrásnější vzpomínky a kde jsem vždycky chtěla pracovat. :)
  • Začala jsem pravidelně chodit do fitka a stal se z toho takový ten čas pro mě, kdy si můžu pustit do uší podcast a na chvíli vypnout. Do toho jsem znovu s větší pravidelností zařadila i jógu.
  • Objevila jsem kouzlo saunování a začala do sauny pravidelně chodit. Aktuálně mám v Praze pár oblíbených míst, kam čas od času zavítám a užiju si trochu nerušené relaxace.
  • S divadelní partou jsme založili oficiální spolek a vystoupili na POPADu, tedy přehlídce amatérského divadla, kde jsme si mohli vyslechnout komentáře stran našeho hraní. Taky jsme s naší inscenací Smysl v nesmyslnosti zavítali do Tachova a do Krkonoš a otestovali si i jiné než pražské publikum, ovšem i pro to jsme připravili nějaké reprízy. A v prosinci i jednu zbrusu novou premiéru.
  • Osvojila jsem si základy aranžování květin díky kurzu, který mi ségra nadělila k Vánocům, a udělala si díky tomu krásnou dekoraci na stůl.
  • Připojila jsem se ke knižnímu klubu, poznala díky němu spoustu nových zajímavých lidí a dostala se ke knihám, po kterých bych za normálních okolností nejspíš nesáhla.
  • Odhodlala jsem se vyrazit na svou první sólo dovolenou do zahraničí, a i když to nebylo bez komplikací, mimořádně jsem si to užila.
  • Už tradičně jsem zašla na Svět knihy, byť tentokrát částečně i pracovně. Užila jsem si atmosféru, setkala se s autory a taky spoustou fanoušků MDP, nechala si podepsat nějaké ty knihy a další si pochopitelně koupila. A na podzim jsem nemohla vynechat Humbook, který se letos nesl ve velmi příjemné atmosféře a já si ho užila od první do poslední minuty.
Jelikož velkou součástí mého života je cestování, nemůžu se o něm nezmínit. Vezměme to pěkně popořádku a začněme Českou republikou.
  • Klasicky začínáme Prahou, kde se ale moje procházky omezovaly takřka výhradně na cesty do Stromovky nebo podél Vltavy. Díky nově otevřené lávce propojující Holešovice a Karlín jsem ale začala podnikat procházky podél řeky z Karlína až na Výstaviště.
  • Užila jsem si i trochu té pražské kultury - zašla jsem do Kunsthale na výstavu, jejíž autor všechny své objekty vyrábí ze starých magnetofonových pásek a vinylových desek. Bylo to vlastně velmi krásné a neobvyklé. O poznání horší byla výstava v galerii Rudolfina, která sice byla zadarmo (její velké plus), ale s výjimkou jednoho dvou objektů vlastně za moc nestála. (Anebo jsem já absolutní nekulturní barbar, který tomuhle druhu umění nerozumí. :D) Zato velmi oceňuju expozici o moderní architektuře ve Veletržním paláci, která je krásně zpracovaná a velmi poučná.
  • Podívala jsem se do pražské botanické zahrady, kterou mám ráda pro její pestrost a celkovou atmosféru. A tentokrát jsem zvládla projít i zdejší skleník Fata Morgana, který byl kouzelný. Především nejrůznější motýli, kteří tady poletují.
  • Od našich jsme k Vánocům dostaly jako dárek plavbu na parníku po Vltavě s obědem nebo večeří. Původně jsme plánovaly oběd, nicméně kvůli počasí došlo na večeři. Plout v podvečer po řece, popíjet sekt a kochat se pohledem na památky zalité slunečním světlem zlaté hodinky ale rozhodně mělo něco do sebe.
  • Objevila jsem bar Magická sova, který je inspirovaný Harrym Potterem, vypadá, jako by vypadl přímo z tohohle kouzelnického světa, a navíc tady míchají stylové drinky inspirované právě touhle knižní ságou. Je mi jasné, že jsem tady nebyla naposledy.
  • I letos jsme s kamarády vyrazili na divadelní vodu. Po Ohři se tentokrát sjížděla Berounka, což bylo místy trochu únavné kvůli neustálému pádlování, ale krajina sama o sobě je extrémně malebná a za trochu toho kochání z vodní hladiny stojí.
  • A vypravili jsme se taky na hory. Letos to byly Krkonoše, a to hned dvakrát. Pokaždé jsme bydleli ve Vrchlabí (byť pokaždé někde jinde) a pokaždé si udělali nějaký ten výlet. Poprvé jsme dojeli do Špindlu a vylezli na Medvědín (cesta blátem nahoru stála skutečně za to :D), podruhé jsme si udělali v podstatě okružní výlet kolem Vrchlabí.
Pokud jde o zahraniční cesty, ani ty jsem v uplynulém roce nevynechala. Všechny sice byly poměrně krátké, ale všechny stály za to. Celkem jsem zvládla sedm různých států a v případě některých to byla dokonce moje první návštěva. :)
  • Prvním výletem roku 2023 byla cesta do Salzburgu. Tohle město bývá všeobecně označováno za jedno z nejkrásnějších v Rakousku, tudíž jsem nemohla odolat pokušení prozkoumat ho na vlastní pěst. Jelikož město není moc velké, zvládnete ho prochodit v podstatě za den, takže jsme si výlet nakonec spojili ještě s Linzem, který je po cestě. Ten sice není tak malebný, ale místa, kterými se můžete toulat, tu najdete taky. :)
  • Tradičně k cestování využívám Velikonoce, jelikož člověk díky svátkům ušetří dovolenou. Tentokrát jsme se celá rodina vypravili do Paříže, jelikož naši tam ještě nikdy nebyli a chtěli se tam podívat. Já jsem se díky tomu konečně dostala do Versailles a opery Garnier, což byly příjemné cestovatelské zážitky, nemluvě o tom, že mám Paříž a její atmosféru ráda, tudíž bylo milé se sem vrátit.
  • V květnu jsem podnikla svůj první sólovýlet a zaletěla si do Itálie. Mou cílovou destinací bylo Rimini, které není krom pár antických staveb až tak zajímavé a lidi láká především jako letní plážové letovisko. Jelikož v dojezdové vzdálenosti jsou další klenoty, využila jsem nicméně výlet k návštěvě městského státu San Marino a také do UNESCA zapsané Ravenny.
  • K cestování obvykle využívám i červencové svátky, jelikož člověk díky nim opět ušetří dovolenou. Tentokrát jsme se rozhodly odletět se ségrou do Rumunska, konkrétně do Bukurešti. Ve výsledku jsme ale rozhodně nepoznávaly jenom hlavní město, nýbrž udělaly jsme si výlety i mimo něj, navštívily zámky i hory a měly šanci obdivovat živé medvědy ve volné přírodě.
  • V létě jsem vyrazila ještě na jednu zahraniční cestu, a sice do Pobaltí. Kvůli levným letenkám padla volba na Rigu, která je poměrně malá, takže ji projdete rychle, ale můžete si udělat výlety i do jejího okolí. Díky tomu jsme se podívala do Kemeri, kde je přírodní rezervace a stezka přes slatiny a slatinná jezírka, nebo do Jurmaly, kde se můžete brouzdat pískem po šestnáctikilometrové pláži.
  • Na podzim jsem další státní svátek využila k cestě, která byla značným vykročením z mé komfortní zóny, ale zároveň jedním z nejlepších zážitků mého života. Vypravila jsem se totiž Vlakem do neznáma - v Praze jsem nastoupila do vlaku, aniž bych tušila, kam mě nakonec odveze. Skončili jsme v Polsku, nejprve v Gdaňsku, následně u Mazurských jezer, a znamenalo to tolik neopakovatelných zážitků, že si to určitě budu chtít někdy zopakovat.
  • A do Gdaňsku jsem to zvládla ještě jednou, v prosinci na adventní trhy. Tentokrát jsme se ale dostali na místa, kde jsem prve nebyla, a ještě si mohli vychutnat nádhernou vánoční atmosféru, kterou město v tomhle období nabízí.
Pojďme se přesunout ke kultuře. I v roce 2023 jsem divadlo jak navštěvovala, tak hrála. Oproti předchozímu roku ale byly na pořadu spíše reprízy už nastudovaných věcí. Do mého repertoáru tak přibyla jenom jedna role a sice Kristýna v Nejtemnějším odstínu bílé. Pokud ale jde o chození do divadla, jsem na tom výrazně líp.
  • Navštívila jsem celkem 44 představení. Z toho
    • 29 činoherních
    • 11 muzikálových
    • 2 imerzivní
    • 1 scénické čtení
    • 1 alternativní a žánrově nezařaditelné
  • Nejčastěji jsem chodila do Městských divadel pražských, což trochu souvisí i s mojí prací, protože se očekává, že budu mít naše inscenace nakoukané. Každopádně jsem tady byla za uplynulý rok 14x.
  • A pochopitelně jsem taky poctivě recenzovala, dohromady se tady objevilo 36 divadelních kritik.
  • Pokud vás zajímá, jaké nejlepší inscenace jsem v roce 2023 viděla, pak z činohry to byla Kuchyň, Pan Polštář a Geniální přítelkyně, z muzikálů potom Biograf láska a Hedwig a její Angry Inch. A skvělá byla také imerzivní inscenace Climax.
Když tu bylo zmíněno divadlo, měla bych se pověnovat taky filmům, případně seriálům a reality show, protože každý máme nějaké do guilty pleasure.
  • Začneme kinem. Jak už všichni víte, nejsem úplně filmový nadšenec, takže do kina chodím spíš výjimečně. V roce 2023 jsem v něm byla jenom 6x a shodou okolností všechny návštěvy proběhly až v druhé polovině roku. Jedna z nich navíc nebylo klasické promítání, nýbrž festival amatérských filmů Book the Film.
  • Dalších 30 filmů jsem si nicméně pustila po různu na streamovacích platformách.
  • Povedlo se mi dokoukat 3 seriály a dalších 11 jich mám rozkoukaných s tím, že u některých čekám, až vyjde další série.
  • Pokud jde o reality show, tam se mi povedlo dokoukat 3 a další 3 mám rozkoukané. Což se ale může velmi snadno změnit, pokud se u něčeho objeví nová série.

A jelikož velkou součást mého obsahu napříč sítěmi tvoří knihy, měli bychom si říct něco i o nich. Začneme předsevzetími, která jsem si pro uplynulý rok dala.
  • Prvním bylo přečíst aspoň 80 knih. To je počet, který si pravidelně dávám už několik let a pravidelně se mi taky daří jej překročit. V loňském roce to bylo poměrně výrazně, knih jsem přečetla celkem 106.
  • Druhým předsevzetím bylo alespoň 20 knih českých autorů. I v tomhle případě jsem byla úspěšná a podařilo se mi přelouskat celkem 34 českých kousků.
  • Třetím předsevzetím bylo alespoň 20 knih neanglofonních autorů. To bylo trochu boj a knížky jsem nakonec doháněla na poslední chvíli, ale nakonec se zadařilo a knih přeložených z jiných jazyků, než je angličtina, jsem nakonec zvládla přesně 20. Jak to bylo jazykově, najdete níže.
  • Čtvrtým předsevzetím bylo přečíst alespoň 5 klasik. Tady se mi vedlo extrémně dobře, protože těchhle knih nakonec bylo 12.
  • Pátým předsevzetím bylo přečíst aspoň 30 knih z mojí knihovny. Tady je to se splněním trochu sporné, protože těchhle knih jsem přečetla 53, zároveň však jenom 21 z nich leželo v mojí knihovně už před rokem 2023. Formálně jsem tedy předsevzetí splnila, zároveň však nejsem úplně stoprocentně spokojená.
  • Šestým předsevzetím bylo přečíst alespoň 12 knih v angličtině nebo ve francouzštině, abych si pilovala své jazykové schopnosti. I tady se mi dařilo a nakonec jsem přelouskala 13 anglických a 2 francouzské knihy.
  • Posledním předsevzetím bylo trochu vytřídit knihovnu a poslat aspoň 12 knih dál. I tady jsem uspěla a nový domov našlo 20 kousků, nejsem si ale jistá, jak mi to s tříděním půjde dál, protože většinu knih, které aktuálně vlastním, si chci nechat.
No a teď už je čas na podrobnější statistiky. Miluju nejrůznější tabulky, protože mi pomáhají udržet si o věcech přehled. A i při čtení to usnadňuje evidenci. :)
  • Jako první tady máme rozdělení na žánry. V roce 2023 jsem přečetla:
    • 34 společenských románů
    • 11 romantik
    • 11 YA fantasy
    • 10 YA contemporary
    • 8 fantasy
    • 8 klasik
    • 6 historických románů
    • 3 dobrodružné romány
    • 3 dramata
    • 3 dystopie
    • 2 biografie/paměti
    • 2 komiksy
    • 2 detektivky
  • Potom přichází na řadu jazykové rozčlenění. Přečetla jsem:
    • 50 knih napsaných v angličtině, z toho 13 v originále
    • 34 knih českých
    • 5 knih francouzských, z toho 2 v originále
    • 4 knihy německé
    • 3 knihy japonské
    • 3 knihy italské
    • 2 knihy polské
    • 1 knihu norskou
    • 1 knihu lotyšskou
    • 1 knihu ukrajinskou
  • Další statistika se týká toho, jestli jsem četla spíše mužské autory nebo ženské autorky. Výsledek je celkem drtivý ve prospěch žen. Přečetla jsem:
    • 30 knih od mužských autorů
    • 73 knih od ženských autorek
    • 3 knihy, které měly autora i autorku
  • Přestože většinu knih čtu absolutně dobrovolně a nikdo mě k tomu nenutí, sem tam se objeví i tzv. povinné výtisky. To jsou pro mě knihy na posudek a recenzáky. V roce 2023 jsem takových knih četla celkem 24, a sice:
    • 12 rukopisů na posudek
    • 12 recenzních výtisků
  • Moje knihovnička se také poměrně výrazně rozrostla. Přibylo mi 92 nových kousků, 53 jsem si jich koupila sama, 39 byly dárky, odměny nebo už zmiňované recenzní výtisky.
A teď už jenom rychlé shrnutí toho, jak jsem přispívala na svoje sítě. :) Začneme u blogu. Na ten jsem dohromady napsala 137 článků. Z toho:
  • 80 knižních recenzí
  • 36 divadelních kritik
  • 12 měsíčních shrnutí
  • 6 cestovatelských článků
  • 2 články z knižních akcí
  • a 1 roční shrnutí
A pokud jde o natáčení na YouTube, tam vyšlo celkem 52 videí, tedy jedno pravidelně každý týden o celkové stopáži 23 h 7 min a 55 s. Kdybych to měla nějak podrobněji rozdělit, pak to bylo:
  • 12 měsíčních Přečten
  • 1 video o nejlepší knihách roku 2022
  • 1 video s knižními statistikami za rok 2022
  • 2 videa se týkala mojí čtecí rutiny a toho, jak si vlastně organizuju svoje čtenářské deníky
  • 2 videa byla o tom, co mě zaujalo v edičních plánech
  • 3 videa se zabývala rozborem nějaké konkrétní knihy
  • 4 vlogy z mých knižních, respektive čtecích výzev
  • 4 videa představovala moje přírůstky do knihovničky
  • 1 video Bookshelf Tour
  • 2 vlogy z knižních akcí
  • 3 videa s tipy na knížky
  • 4 videa s tipy na filmy
  • 7 cestovatelských vlogů
  • 6 videí, která jsou nějakým způsobem o mně
Jak je vidět, v uplynulém roce jsem toho stihla poměrně hodně a rozhodně se nenudila. Tak teď už se jenom můžu nechat překvapit, co přinese ten rok, který nám právě začal. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat