Rachel Lynn Solomon - See You Yesterday

Cestovat časem by mělo být nemožné nebo přinejmenším naprosto vyloučené. A uvíznout v časové smyčce zrovna tak. A přesto se Barrett právě tohle stane. Pokud nechce strávit zbytek života uvězněná v jediném dni, bude muset přijít na způsob, jak z toho ven. Jejím jediným potenciálním pomocníkem je přitom Miles, který má očividně ten samý problém. Chtělo by se říct, že ve dvou musí být pátrání po řešení snazší, má to však jeden drobný háček - ti dva se nemůžou vystát.

Thomas Savage - Síla psa

Dva bratři na jednom z nejbohatších rančů v širém okolí a jedna mladá vdova, která jim obrátí život vzhůru nohama. Síla psa patří ke klasikám americké literatury a odkazuje se k tradici westernových příběhů, namísto dobrodružství se však na stránkách románu odehrává komorní rodinné drama, jehož účastníci zatím ještě netuší, jak hluboce je zasáhne.

Přečteno ČERVENEC 2024

Na červenec jsem se těšila už málem od konce května, protože konečně začaly divadelní prázdniny a mně spolu s nimi i dlouho očekávaná dovolená. Zároveň mi ale bylo jasné, že se čtením to žádný zázrak nebude. Většinu léta jsem si totiž naplánovala cestovatelskou. Navzdory tomu, ale nakonec na čtení došlo, byť v menší míře než normálně.

Pár dní v Madridu

Hlavní město Španělska mě nikdy zvlášť nelákalo. Nebo možná spíš nedominovalo mým žebříčkům míst, kam se chci podívat. Když se ale naskytla příležitost sem vyrazit, proč ji nevyužít? Ve výsledku to vlastně bylo moc fajn, přestože nemůžu říct, že by mě město vyloženě okouzlilo.

Moje Camino de Santiago


Občas mívám chuť otestovat sama sebe a svoje limity. Ověřit si, čeho všeho jsem schopná a jak moc se dokážu hecnout. A pokaždé sama sobě dokážu, že mám pouze ty hranice, které před sebe sama postavím. O cestě do Santiaga jsem uvažovala už nějakou dobu. Znám lidi, kteří tuhle trasu šli, jiní mě inspirovali třeba jen tím, že se rozhodli o svoje zkušenosti podělit na internetu. Několik let jsem si říkala, že to jednou musím vyzkoušet. A letos tak nějak vnitřně cítila, že konečně nazrál ten správný čas. Takže jsem v polovině července sbalila batoh a vyrazila realizovat jeden ze svých nejbláznivějších nápadů.

Alice Oseman - Heartstopper Vol. 3

Nick a Charlie se už oficiálně dohodli, že spolu randí, a teď je čeká týden v místě, které si o trochu romantiky přímo říká - v Paříži. Být na školním zájezdě v hlavním městě Francie ale nemusí být jenom růžové. Jednak o tom, že jsou ti dva spolu, zatím moc lidí neví, jednak se jim do cesty pletou ještě další problémy.

Martin Moravec - Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem

Působit jako lékař u letecké záchranky je nejen psychicky velmi náročná práce, na niž musí mít člověk povahu. Marek Dvořák nicméně o místě záchranáře snil už od dětství a podařilo se mu tento sen proměnit v realitu. Jak vypadá jeho běžný den, s jakými případy se potkává nebo jací jsou Češi jako pacienti? Na to všechno se ho ptá Martin Moravec.

Suzie Miller - Prima Facie


Když po něčem toužíte celý život, dost pravděpodobně si za tím půjdete, děj se co děj. Tessa vždycky chtěla uniknout z prostředí, v němž vyrostla, a dokázat víc než její rodina. A povedlo se. Je z ní úspěšná, dobře etablovaná právnička, která srší sebevědomím. A přesto stačí málo, aby tohle všechno vzalo za své.

Hanka Grehová & Medojed - Těžký život knihomolů


Být knihomolem není jen tak, o tom my, kdo k nim patříme, víme své. Strasti spojené s láskou ke knihám dokáže nejlépe pochopit jen ten, kdo je naladěný na stejnou notu. Co všechno nás vlastně trápí či jaké jsou naše zlozvyky? To velmi umně zachycují Hanka Grehová a Medojed ve své knize (nejen) komiksů.

Jane Austenová - Anna Elliotová


Vycouvat ze zasnoubení může přinést ne jedno, ale hned dvě zlomená srdce. Tím spíš, když to ani není vaše vůle a prostě jenom chcete vyhovět příbuzným. Anna se před lety zamilovala a chtěla provdat. Její rodina se však postavila velmi ostře proti, jelikož nepovažovali pouhého námořníka za vhodnou partii pro baronetovu dceru. Uplynulo osm let a ti dva se opět potkávají. Jak to dopadne?

Provensálský roadtrip

Francie je mojí celoživotní láskou a baví mě poznávat všechny její kouty. Díky své velikosti je neuvěřitelně rozmanitá a projet ji křížem krážem zabere spoustu času, takže to dělám po menších úsecích. Letos padl los na Provence. A protože za týden se toho zas tak moc stihnout nedá, zaměřili jsme se tentokrát na jeho západní část.

Forman

Scénář: Daniela Sodomová

Premiéra: 18. 6. 2024
Uvádění: Letní scéna Musea Kampa

Režie: Adéla Laštovková Stodolová