Renata Kalenská - Orgány nepatří do nebe

Transplantační chirurgie je obor, který ve velkém zachraňuje životy, případně významným způsobem kvalitu života zlepšuje. Zároveň se však jedná o obor, který není široké veřejnosti až tak dobře známý. Novinářka Renata Kalenská se prostřednictvím své knihy rozhodla jej přiblížit, a to jak ústy odborníků, tak příběhy jejich pacientů.

Heather Fawcett - Emily Wilde's Encyclopaedia of Faeries

Dryadologie je samostatným vědním oborem zkoumajícím víly, v němž vůbec není snadné uspět. Tyto bytosti jsou totiž poměrně tajnůstkářské a svá mysteria si velmi přísně střeží. Emily Wilde však svoji akademickou dráhu zasvětila právě jejich výzkumu a z mýtů a legend toho ví dost, aby se chtěla dozvědět ještě víc. Jen si musí dávat pozor, aby se jí to šeredně nevymstilo.

Přečteno SRPEN 2024

I druhá polovina prázdnin se pro mě nesla v hodně cestovatelském duchu a taky trochu ve znamení čtenářské krize. Zřejmě i proto, že jsem doma netrávila moc času, jsem neměla čas ani chuť sahat po knížkách, což se propsalo do celkového počtu mnou přečtených titulů. Ale to bych předbíhala, pojďme se napřed mrknout, jak vypadal můj měsíc.

Vlakem do neznáma - Letní edice

I cesta může být cíl. A pokud nasednete do vlaku, jehož konečnou destinaci neznáte, platí to dvojnásob. Už podruhé jsem se rozhodla vypravit do Neznáma, a přestože to bylo úplně jiné než poprvé, nebylo to o nic méně skvělé.

Paulette Kennedyová - Ženy z Cínové Hory

Každý máme nějaké tajemství. Některá jsou však nebezpečnější než jiná, protože se netýkají pouze nás. Městečko Cínová Hora si žije ospalým životem, lidé k sobě mají blízko a věří ve vzájemnou pomoc a přírodní magii. Doktoři tady můžou koexistovat vedle léčitelek a ani jedna skupina se necítí ohrožena, naopak si vzájemně pomáhají. Stačí ovšem, aby do městečka dorazil nový kazatel, a celá zdejší dynamika se promění.

Beatrice Salvioni - Dareba

Přezdívá se jí Dareba a stýkat se s ní prý přináší smůlu. O její minulosti a lidech jí blízkých totiž koluje spousta fám, a i když jsou nepodložené, lidé jim věří. Francescu to k ní přesto táhne, protože jí nabízí únik ze zlaté klece vlastní rodiny, která je funkční jenom na papíře. Píšou se 30. léta 20. století, fašismus v Itálii je na vzestupu a životy svou dospívajících dívek se mají nejen kvůli němu už brzy změnit.

C. N. Crawford - Mráz

Ava si myslela, že našla perfektního muže a povede s ním pohádkový život. Narodila se sice ve světě víl, její rodiče se jí však vzdali, takže vyrůstala se svou adoptivní matkou mezi lidmi. Byla odhodlaná nechat svůj původ i minulost za sebou a vybudovat si mezi smrtelníky nový život. Zdá se však, že říše víl ještě neřekla poslední slovo.

Do Amsterdamu a okolí

Málokdy se vracím na místa, kde už jsem byla. Ne proto, že bych nechtěla, ale proto, že je toho k objevování tolik, že na návraty prostě není tolik času, kolik by se mi líbilo. Letos jsem ale udělala drobnou výjimku. Mamka totiž od nás dostala k Vánocům dámskou jízdu někde v zahraničí a bylo na ní zvolit, kam se podíváme. Vyhrál Amsterdam se svými úzkými domy a vodními kanály. A byť pro mě podruhé, byl to zase úplně jiný zážitek.